torsdag 14 juli 2011

Vatten



Hur skulle vi klara oss utan vatten? Vårt härliga vatten som bara rinner ur kran. Jag påstår att vi har svårt att uppskatta den lyx det innebär att ha rent vatten närhelst vi behöver. Vi kan ju reflektera lite över hur Östersundsborna hade det i vintras. Bakterier i vattnet som gjorde det hälsovådligt. Vilken kris det blir. Vi som är vana att spola toaletten med dricksvatten!

Jag känner alltid en viss olust när jag varit utomlands och sedan kommer hem och spolar med vårt rena vatten.

Hur mycket vatten gör vi av med per person? Jag vet inte , men tror att det är åtskilliga liter. Vi dricker, diskar, badar, duschar, vattnar, sköljer, tvättar, osv. Därtill blandar vi ut vattnet med tvättmedel, diskmedel, sköljmedel, hårschampo, tvål, avfettningsmedel osv. Jo det är sant, vi spolar av bilen med dricksvatten. Är det egentligen riktigt klokt?


Vi måste väcka vårt samvete och börja tänka efter. Spara på regnvatten. Vi som har hus har också hängrännor. Där kan vi ställa baljor eller dunkar som fångar vattnet. Använd det till att vattna trädgårdsland och blommor. Visserligen får man bära ut vattnet och det kan ju kännas tungt, men ta det som ett styrkepass.


Vi har olika upplevelser av vatten. Nu senast var det översvämning i Sundsvall. Samtidigt är det stor torka i Etiopien. I ena landsänden störtregnar det i dagar och i en annan är det sol och torrt. På nyheterna ser vi katastrofbilder från zunamin i Japan och från Thailand, och vi spolar bilen och vattnar gräsmattan.


Vatten skall i första hand användas som dryck och i matlagning. Drick 2 liter om dagen. Nu i sommartid kan det behövas mer. Jag menar vatten, inte läsk, kaffe, te etc. Rent vatten direkt ur kranen. Skippa vattenflaskorna du kan köpa i affären. Om du, mot förmodan, inte gillar smaken, så smaksätt med gurkskivor, citron eller någon kvist citronmeliss.


Om det blir regn i helgen, samla vattnet för kommande behov. Mycket bra även för att skölja håret i .

Blir det sol så lägg dig själv i blöt i någon fin badsjö, eller varför inte ett havsdopp.


Njut av dagen, i morgon kommer en ny.

Inga kommentarer: