måndag 15 november 2010

Fett eller fet?

Wow, vilken bra kurs jag gått i helgen. Rubriken var Kosttillskott. En hel dag användes för rubriken fetter. Det viktigaste är svårt att ta ut men bland det viktigaste som sas var det här att vi måste äta fett för att kroppen ska kunna bryta ner fett i kroppen. Det bästa fettet att steka i är kokosolja. Ekologisk odlad, helst neutraliserad så att kokossmaken är borta. Kokosfett som köps på konsum är härdat och inte nyttigt alls.
Kokos knockar svamp och mikrober. Laurinsyran är en läkande fettsyra som finns i stora mängder i bröstmjölk och kokos. Den ökar även tillgodogörandet av andra essentiella fettsyror. Det är även skyddande mot sex olika canserogener. Om du inte steker i kokosolja så är det näst bästa rent smör. På smörgåsen är det bra med Bregott. Alla andra margariner är förkastliga inklusive Becel.
Studier har visat att spädbarn får signifikant ökat kalcium- och fettintag när barnen får mjölkersättning innehållande kokosolja.
Kokosolja innehåller ca 10% mindre kalorier än andra fetter. Den används som energi och lagras inte som fett. Minst 30 studier visar att ämnesomsättningen ökar när dieten innehåller MCT och 30-40 % a kaloriintaget kommer från fett.(MCT = medellånga triglycerider)
Om du har Helicobacter pylori, som är främsta orsaken till magsår kan man ta 3 msk kokosolja 3ggr/dag eftersom laurinsyran förstör helicobakter pylori.

Det var en del av innehållet. Nästa gång kommer en sammanfttning av andra fetter och vad de har för betydelse ur hälsosynpunkt.

3 kommentarer:

Anita Löfstedt sa...

Mycket intressant , ska genast inhandla kokosolja :))

From Rag to Rug sa...

Mycket intessant, men var hittar man cocosoljan då?? Gillar kokos skarpt i alla andra former.

Anna L.

Siv-Britt sa...

Kokosoljan kan köpas på hälsokost eller om du googlar och hittar en återförsäljare på nätet. Den kokos du hittar i siverförpackningen i livsmedelsaffären är inte detsamma. Den är behandlad och inte bra för kroppen. Du kan köpa med eller utan kokossmak. Mång kan vara allergisk mot proteinet i kokosen men klara den som är smaklös.