tisdag 16 november 2010

Mer om fett

Linfrö
Innehåller både omega-3 och omega-6. Innehåller essentiella aminosyror, vitaminer och mineraler. Reglerar triglycerider och mättade fetter. Kan reducera hudproblem. Det är också ett vegetariskt alternativ till fiskolja. 1tsk fiskolja = 7 tsk linfröolja
Linfrö är också en antioxidant. Används mot förtoppning eftersom den smörjer tarmslemhinnan. Det sägs vara mycket bra för barn med hud-och allergibesvär. Tänk dock på att linfrön kräver mycket vatten.

Ägg, det perfekta födoämnet enligt nutritionister. Det är en av de bästa proteinkällorna och innehåller i princip alla vitaminer och mineraler. Ägget har även balans mellan omega -3 och omega-6. 1 ägg innehåller mer än 200 mg kolesterol, men ingen forskning har lyckats visa att ju mer ägg man äter desto större risk för hjärt- och kärlproblem. En studie på 120 000 friska kvinnor och män visar att risken för hjärtproblem inte ökar om äter 1 ägg per dag.

Fett måste väljas med omsorg.
Bra fetter;
-Kallpressad olivolja- passar bäst till sallad, använd bara den bästa kvaliteten ( extra virgin) Andra sorter tillverkas med hjälp av hexan, kemiskt lösningsmedel.
-Linfröolja i sallad
Stek helst maten med kokosolja-stabilt fett, tål värme,härsknar inte.
- Välj KRAVmärkt smör

Inga kommentarer: