Vi funderar så smått på att söka oss ut på isen och pimpla abborre om temperaturen stiger så det upplevs behagligt att vara ute. En öppen eld, en kopp varmt te och hembakat surdegsbröd, förgyller utflykten. Det gäller att ta till vara ljuset och fylla tillvaron med positiva saker. Klä sig varmt, särskilt på fötterna, trevligt sällskap, god matsäck och sol.
I eftermiddag ska brödet bakas efter detta recept.
Det här behöver du:
50 g jäst
5 dl krossade tomater
7 dl vetemjöl ( kan bytas mot dinkelmjöl)
7 dl rågsikt
2 dl surdeg
0,5 dl maltsirap ( kan bytas mot honung)
2 msk olivolja
2 msk salt
2 msk oregano
Till pensling: äggulor
Gör så här:
Ljumma de krossade tomaterna och tillsätt jästen
Blanda ner mjölet, surdeg, sirap, oregano, olivolja, och salt.
Blanda och bearbeta degen 5-10 min. Låt vila övertäckt i 30 min.
Dela degen i 3-4 bitar som formas runda. Lägg på plåt och jäs ytterligare 60 min.
Pensla bröden med ägg och snitta dem som en tomat
Grädda i ugn i 200 grader i 30 minuter
Brödet är jättegott till soppa och ger lite Italiensk feeling.
1 kommentar:
Hej Siv-britt , Nu är vi framme i Åre och på vägen hit tänkte jag plötsligt på dig och vet du varför jo för du sa att jag skulle njuta av färden och vad gör jag jo sitter med mobilen hela vägen och guidar campinggäster till stugor:)) Men nu har vi landat och jag med ett glas vin i handen . Ha en skön helg och vecka // Anita
Skicka en kommentar