söndag 18 april 2010

Varför är det som är så skönt så riskabelt?

Semesterplaneringen pågår för fullt. Solens strålar är efterlängtade,men.. I dagarna läste jag återigen om canserrisken när man bränner sig i solen. I Australien pågår forskning för att se vad som händer på cellnivå när huden exponeras i solen under 25 minuter. Vad händer med den hud som blir brun direkt, kontra den hud som rodnar? I väntan på forskningsresultaten förordas solskydd. Slå upp parasollen, använd kläder som skydd, solkräm med minst faktor 20 ( även om du är brun) Sol, vind och vatten har en uttorkande effekt på din hud och med åldern så märks det att man varit en soldyrkare. Bruna fläckar som dyker upp visar på solskador du förvärvat som ung. Rynkorna blir djupare och fler då hudens elasticitet försämrats av solstrålarna.
Det är för sent att reparera skador som redan uppkommit, men vi kan förhindra nya genom ett klokt solande. Solariebrännan har samma effekt på huden som den riktiga solen.
Drick vatten, använd solkräm, solhatt, återfukta huden rikligt, inte bara efter soldagar på stranden. Om du får nya fläckar, ojämna fläckar, kliande fläckar etc, eller känner oro. Dra dig inte för att visa upp dom hos hudläkare eller vårdcentral. Det är skönt när man får veta att det inte var någon farlig fläck. Är det en riskfläck är det tur att den blev upptäckt i tid.
Trevlig sommar!

Inga kommentarer: